anna spohr

mindfulnesstrainer & coach

Je kunt niet sturen wat je overkomt,
maar wel hoe je daar mee om gaat
.

Mijn verhaal

Voordat ik per toeval in een boeddhistisch klooster belandde vele jaren geleden koos ik altijd voor de meest gevaarlijke weg, het grootste avontuur, de beste plek, de opwinding, maar ook vaak de maximale stress. In die tijd maakte ik een toneelstuk dat ‘adrenaline-junkies’ heette met skatejongeren en had niet door dat het ook over mezelf ging.

Toen ik me uiteindelijk bewust werd van mijn handelen in één van mijn eerste retreats in 1997 in een boeddhistische context ervoer ik compleet verrast wezenlijke keuzevrijheid in mij. Ik kon verder gaan en voor het maximale drama kiezen of ik kon kiezen voor andere behoeften van mij, die zich heel voorzichtig begonnen aan te dienen.

Keuzevrijheid en bewustzijn gaan hand in hand, dat gun ik iedereen. Om die keuzevrijheid te kunnen zien is het nodig om stil te worden en te vertragen. Ik heb zo veel geluk en tevredenheid in mij gevonden door stilte en meditatie een structureel onderdeel van mijn dag te maken.

Door het boeddhisme ontdek ik nog dagelijks hoe kwaliteiten als ‘kindness’ oftewel mildheid, je helpen om je pad telkens weer moedig onder ogen te zien en niet op alles meteen te re-ageren. Als ik meteen re-ageer kan mijn keuzevrijheid zomaar voor mijn neus ongezien voorbij “lopen”, mij ontglippen.

Ik geloof dat we waarachtig en waardig in het leven kunnen staan en dat de mensen, die ons lief zijn ervan enorm kunnen profiteren. Ik noem het spiritueel huiswerk, zorgen voor je eigen opwinding en emoties, weten wat je raakt en waar je naar verlangt, elke dag weer. Je eigen pijn verzorgen, dan hoef je anderen er alleen maar lastig mee te vallen, als het echt iets met hun te maken heeft. Je hebt minder nodig en ‘ less is more’ in alle opzichten. Dicht bij jezelf is toch de beste plek, die er is.

​Ik inspireer graag ambitieuze mensen om goed voor zichzelf te zorgen

Ik weet dat je in elke situatie ook blijdschap kan voelen, of je midden in een scheiding ligt, net je baan hebt verloren of iets anders vreselijks je overkomen is. Ik denk niet dat je kan sturen wat je overkomt maar wel hoe je daarmee omgaat.

Mijn leven heeft zich altijd tussen de twee polen van therapie en kunst heen en weer bewogen en ik heb nooit willen kiezen. Mijn artistieke loopbaan verrijkt mijn aanpak van mindfulness en coaching met sprekende beelden, poezie en out of the box creatieve opdrachten en texten.

In Duitsland heb ik psychologie gestudeerd en in Nederland de opleiding tot Dramadocente gevolgd. Na de opleiding heb ik als filmmaker voor diverse omroepen (VPRO, Human, MTV, Rtl4) gewerkt en daarna een eigen stichting geleid, AllAboutUs filmfactory. Binnen deze stichting produceerden wij jongerendocumentaires, waarin de jongeren als co-creator meebepalend waren voor de inhoud van de films.

De processen, die de jongeren met mij en met elkaar mee maakten waren bepalend en vormend voor hun verdere ontwikkeling. Het creatieve proces was in vele gevallen zeker therapeutisch voor de jongeren en ondertussen maakten wij gewoon mooie authentieke films.

Ik was een underdog in de filmwereld maar ik maakte wel wat ik belangrijk vond om aan het naar mijn idee te commerciële media-aanbod voor jongeren aan toe te voegen.

Elk jaar heb ik sinds mijn eerste retreat in 1997 vele weken in het Tibetaans Boeddhistisch klooster Samye Ling doorgebracht en genoot ook hier van de authenticiteit, de serene oprechte sfeer en de gevulde stilte. Lama en Tulku Akong Rinpoche gaf mij toen de naam Choji Dharma, wat vrolijke Dharma (leer van de Buddha) betekent.

In het klooster begon mijn favoriete boedhistische leraar, Rob Nairn acht jaar geleden samen met de Mindfulness-Association mensen op te leiden tot mindfulness-trainer. Ik heb me hiervoor opgegeven terwijl ik toen nog fulltime filmmaker was. Toen ik met de opleiding klaar was leek het film maken ineens niet meer zo belangrijk.

Films produceren en maken (regie en montage) is zeer prestatiegericht en wordt bepaald door harde deadlines. In deze wereld heb ik vele jaren met plezier succesvol gefunctioneerd. Ik heb veel begrip voor mensen, die graag topprestaties leveren, zich willen onderscheiden maar ook willen genieten.

In 2011 heb ik begeleid door een burn-out afscheid genomen van mijn werk als professionele documentairemaker. Die burn-out heeft me goed gedaan, mij aangescherpt in wat belangrijk voor mij is. Ik heb sinds toen mijn leven goed opgeruimd, “ontruist”, ben verhuisd van een groot huis naar een tiny house en bouw nu mee aan het eerste ecodorp in Nederland, ecodorp Bergen.

Voordat ik in 1997 boeddhist werd heb ik de Tantrajaartraining bij Carla Verberk (Centrum voor Tantra en Intimiteit) gevolgd, wat mij diep veranderde en onvoorwaardelijk opende naar mijn eigen ervaring op elk moment, een daadwerkelijke initiatie kan ik het terugblikkend zeggen.

In aansluiting hieraan heb ik twee jaar op de zijnsopleiding gezeten bij Hans Knibbe, die een synthese tussen oosterse en westerse benadering met betrekking tot de menselijke geest gerealiseerd heeft, wat mij zeer aansprak. “Rusten in zijn” is sinds toen als een lichtreklame in mijn hoofd aan het oplichten op momenten van paniek of grote onrust. Iedereen kan ‘rusten in zijn’ leren, op elk moment.

profile-pic

Vriendschap met mezelf

Ik heb met name vriendschap met mezelf gesloten en probeer afstand te nemen van de persoon waarvan ik denk dat ik het zou moeten zijn.

Gisela van Reenen CEO

Geïnteresseerd?

Lijkt het je wat? Of wil je eerst meer weten? Maak een belafspraak.